4 Ekim 2011 Salı

Anne Adaylarının Hamilelik Döneminde Yaptırması Gereken Testler

Anne Adaylarının Yaptırması Gereken TestlerAile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Hamza Gemici gebelik takibindeki en önemli testleri anlattı.
Gebelik boyunca yapılan testler hem anne adayının hem bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle her hamilenin rutin gebelik testlerini yaptırmasında yarar var. AHEF (Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu) Başkanı Dr. Hamza Gemici gebelik süresi boyunca anne adaylarının yaptırması gereken testleri anlattı.
Gebelik takibinde uygulanan testler; gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki testler olarak iki grupta toplanabilir.
Gebe Kalmadan Önce Yapılması İstenen Testler Nelerdir? (Gebelik öncesi testler)
•Annenin ve babanın kan grupları bilinmelidir. (Anne Rh-Anne adayının yaptırması gereken testler Baba Rh+ ise Rh uygunsuzluğu
•Enfeksiyon tarama testleri.
TORCHS ( TOxoplasmaAnne adayının yaptırması gereken testler RubellaAnne adayının yaptırması gereken testler CytomegalovirusAnne adayının yaptırması gereken testler HerpesAnne adayının yaptırması gereken testler Sifilis)
Bu enfeksiyonlar gebelik sırasında geçirilirse bebekte anomaliler meydana getirebilir.
Gebelik Döneminde Yapılması İstenen Testler Nelerdir?
1- Tansiyon gebenin her takibinde ölçülmeli. Elde ve ayakta ödem varlığı muayene edilmelidir.
2- Kilo takibi (Sabah evde aç karnına)
3- Karın büyümesinin değerlendirilmesi
4- Gebelik tespiti testleri:
İdrarda ve kanda HCG hormonunun tespiti ile yapılır. Kanda; adet gecikmesini beklemeye gerek kalmadan sonuç alınır.İdrarda; gecikmeden 3 ile 10 gün arasında sonuç alınır.
5- Kan ve İdrar tetkikleri:
Kan tetkiki ile kansızlık ve kanla ilgili diğer konularAnne adayının yaptırması gereken testler idrar tetkiki ile idrar yolları iltihabı ve diğer konular tespit edilir.
6- Ultrason ile gebelik takibi:
Gebelik haftasının ve son adet tarihini (SAT) hatırlamayan annelerde erken ultrason ölçümü ile SAT belirlenebilir. Anne karnındaki çocukta anomali tespitiAnne adayının yaptırması gereken testler toplumda zeka geriliğiyle bilinen Down Sendromu’nun tespitine yardımcı olarak kullanılabilir. Özellikle beyin ve omur gelişim bozukluklarıAnne adayının yaptırması gereken testler çocuğun gelişim bozuklukları (Ölçümlerle gebelik haftasının uyumu) tespit edilebilir.
7- Kan uyuşmazlığı testi
8- İkili Test:
11. ve 14. haftalar arasında yapılır. Ultrasonla bebeğin ense pilisi kalınlığı belirlenir. Kanda da iki ayrı madde ölçümü ile Down Sendromu riski belirlenir.
9- Gebelik Şekeri Taraması:
24. ile 28. haftalar arasında şeker yükleme testi (50 – 100gr olarak → OGTT)
10- KaraciğerAnne adayının yaptırması gereken testler böbrekAnne adayının yaptırması gereken testler tiroit fonksiyonlarını gösteren testler kan alınarak yapılır. Böylece düzenli çalışıp çalışmadıkları kontrol edilir.
11- Doppler Ultrasonografi:
20. ile 24. haftalar arasında yapılır.
12- Üçlü Test:
16. ile 18. haftalar arasında yapılır. Kanda 3 hormon test edilir. Down SendromuAnne adayının yaptırması gereken testler Nöral Tüp Defekti gibi anomalilerin tespitini sağlar.
TESTLERİN SAĞLADIĞI YARARLAR NELERDİR?
Anne – baba adayları bu testlerden elde edilen sonuçların yardımıyla gebelikte karşılaşabilecek sorunlardan haberdar olabilirler ve erken önlem alabilirler. Her şey yolunda ise sağlıklı bir gebelik süreci geçireceklerini ya da geçirmekte olduklarını bilmelerinin rahatlığıyla doğumu beklerler.
•Kan grupları tahlili → Rh uyuşmazlığı (Kan uyuşmazlığı)
•İdrar tahlili → İdrar yolu iltihabıAnne adayının yaptırması gereken testler böbrek taşı-kum tespitiAnne adayının yaptırması gereken testler şeker tespitiyle şeker hastalığı tayini. Protein tespiti ile Preeklampsi (Gebelikte yüksek tansiyonlaAnne adayının yaptırması gereken testler idrarda protein olması. Vücutta özellikle ellerde ve yüzde şişme [ödem] ile belirti veren önemli bir hastalık) tespit edilir.
•Enfeksiyon Tarama Testleri → Bebekte anomali yapabilecek hastalıkların gebelikten önce geçirilip geçirilmediği
•Ultrason ile → Dış gebelikAnne adayının yaptırması gereken testler çocuğun gelişimiAnne adayının yaptırması gereken testler eşin durumuAnne adayının yaptırması gereken testler düşük tehdidi
•Şeker Yükleme Testi → Gebelikte şeker hastalığı var mı? Ona göre alınabilecek önlemler
GEBELİK TAKİBİ NASIL YAPILIR?
Bir gebeninAnne adayının yaptırması gereken testler gebelik boyunca en az 4 kez izlem yapılması gereklidir. Doğru olan gebenin ayda 1 kez izlem yapılmasıdır.
•Tetanoz aşısı 16. haftadan itibaren 2 doz halinde birer ay arayla yapılması gereklidir. Tetanoz aşısına gebelikten sonra da devam edilmektedir.
•Bir gebe Aile Sağlığı Merkezi’ne her gelişinde kiloAnne adayının yaptırması gereken testler tansiyonAnne adayının yaptırması gereken testler nabızAnne adayının yaptırması gereken testler ateşAnne adayının yaptırması gereken testler ödemAnne adayının yaptırması gereken testler TİTAnne adayının yaptırması gereken testler anemiAnne adayının yaptırması gereken testler varisAnne adayının yaptırması gereken testler USG takip ve tetkikleri yapılır. Gebenin varsa gebelikle ilgili şikayetleri dinlenir.
•12. haftadan sonra Dopplerle ÇKS dinlenimi ve karın büyümesi takip edilir. Yine 12. haftadan sonra hemogram sonucuna göre kan ilacı kullanılması istenir. Aile Sağlığı Merkezleri ücretsiz olarak gebelere Santafer Fort tablet dağıtımı yapar.


saglikcini.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popüler Yayınlar

Etiketler

Adet Döneminde Hamile Kalmak Mümkünmü (1) Ağrısız ve Sağlıklı Bir Doğum İçin Yöntemler (1) Akne ve Sivilce İçin Doğal Çözümler Bitkisel Tedaviler (1) Anne Adaylarının Hamilelik Döneminde Yaptırması Gereken Testler (1) Anne ve Hamilelik Kategorisi (1) Ayva Reçeli Nasıl Yapılır Oktay Usta Tarifi Malzemeleri (1) Ben ve Lekeleri Nasıl Yok Edilir - Tedavisi (1) Böğürtlen Reçeli Nasıl Yapılır Oktay Usta Tarifi Malzemeleri (1) Cilt Bakımı Kategorisi (1) Cilt Beyazlatma Yöntemleri Bitki Kürleri Tedavileri (1) Cilt Lekelerine Bitkilerle Çözüm Tedavi (1) CymPlus ile Kısırlık Tedavisi (1) Çilek Reçeli Nasıl Yapılır Oktay Usta Tarifi Malzemeleri (1) Hakkımızda (1) Hamile (Gebe) Kalmayı Kolaylaştıran Yöntemler Bilgiler (1) Hamilelikte Beslenme (1) İdrarla Gebelik Hamilelik Testleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) İkiz Bebek Büyütürken Dikkat Edilmesi Gerekenler (1) İletişim (1) İncir Reçeli Nasıl Yapılır Oktay Usta Tarifi Malzemeleri (1) Kadın Cinsel Hastalıkları - Vajinismus Tedavi Teknikleri (1) Kadın Hastalıkları Kategorisi (1) Kadınlarda Adet ve Adet Dönemi (1) Kakao Yağı Neye İyi Gelir (1) Kendi Kendine Kanser Taraması Kanserin Belirtileri (1) Lazer ile Cilt Tedavisi Nasıl Yapılır ve Çeşitleri (1) Pempe Maske Nedir Nasıl Yapılır (1) Portakal Reçeli Nasıl Yapılır Oktay Usta Tarifi Malzemeleri (1) Reçel Tarifleri Kategorisi (1) Reklam Ver (1) Soru Cevap Hattı - Siz Sorun Biz Cevaplayalım Yayınlayalım (1) Suda Doğum Nasıl Yapılır Avantajları - Video izle (1) Tıbbi Sorumluluk (1) Topuk Dikeni Hastalığı ve Tedavisi (1) Vajina Kanseri Nedenleri ve Tedavisi (1) Vajinal Kaşıntı ve Vajinal Akıntı Tedavisi (1) Vişne Reçeli Nasıl Yapılır Oktay Usta Tarifi Malzemeleri (1)

Bu Blogda Ara