7 Ekim 2011 Cuma

Hamilelikte Beslenme

Hamilelikte Beslenme
Hayatın her aşamasında olduğu gibi gebelikte de beslenme büyük önem taşımaktadır. Annenin sorunsuz bir gebelik geçirebilmesi ve bebeğin büyüme ve gelişmesinin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesinde sağlıklı beslenme önemli rol oynamaktadır.
Sağlıklı beslenme ne anlama gelmektedir?
Sağlıklı beslenme vücut için gerekli olan besin öğelerinden yeterli ve dengeli bir şekilde alınması anlamına gelmektedir.
Sağlıklı beslenme için gerekli besin grupları nelerdir?
Sağlıklı beslenme için 5 ana besin grubuna giren besinlerden her gün, mümkünse her öğün dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Bu besin grupları şöyle sıralanabilmektedir:
Et ve et ürünleri grubu
Süt ve süt ürünleri grubu
Hamilelikte BeslenmeTahıl grubu
Meyve ve sebze grubu
Yağ ve şeker grubu
Bu besin gruplarını her gün almak zorunlu mudur?
Bu besin gruplarına giren besinlerden her gün yeterli ve dengeli bir şekilde tüketilmesi sağlıklı beslenmenin en önemli kuralıdır.
Gebelikte beslenme kuralı ne olmalıdır?
Halk arasında gebelikte, anne adaylarının iki kişilik yemesi gerektiğine dair inanışlar bulunmaktadır. Annenin gebelik süresince gerektiğinden fazla beslenmesi, yetersiz beslenme kadar anne ve bebeğin sağlığı açısından zararlı olabilmektedir. Bu nedenle, gebelik süresince kilo alımının belli sınırlar içinde tutulması gerekmektedir. Anne adayının her besinden yeterli miktarda alması gerekmektedir. Gebelik süresince fazladan alınan her kilo annenin gebelik sonrasında kilo problemiyle karşılaşma olasılığını artırmaktadır. Normal bir gebelikte ne kadar kilo alınmalıdır? Bu periyotta, anne adayının alması gereken kilo 10-14 kg arasındadır. 14 kilodan fazla kilo alımı anne ve bebek için problem oluşturabilmektedir.
Gebelikte alınan besin miktarı artırılmalı mıdır?
Gebelikte anne adayının besin gereksinimi artmaktadır. Anne adayının gereksinimlerine uygun olacak şekilden aldığı besinlerin miktarlarını artırması gerekecektir. Anne adayı, gebelik öncesindeki kilosu gebelikteki beslenmeyi etkilemektedir. Anne adayı, gebelik ön-cesinde normal kilosunda ise ilk 3 ay aldığı besinlerin artırılmasına çok fazla gerek olmamaktadır. Anne adayı eğer gebelik öncesinde zayıf ise kilo kazanımı sağlamak için besin alımını artırmalı, şişman ise ilk 3 ay dengeli ve yeterli bir diyet programı ile kilo kaybı sağlanmalıdır.
Gebelikte zayıflamaya yönelik diyet programı yapılabilir mi?
İlk 3 ay geçtikten sonra zayıflamaya yönelik diyet programı kesin¬likle uygulanmamalıdır. Ayrıca azar azar sık sık beslenme aşırı beslenmeyi önleyerek kilo alımının normal sınırlara tutulmasına yardımcı olabilecektedir.

Gebelik bulantı ve kusmaları için önerileriniz nelerdir?
Gebeliğin ilk 3 ayı içinde bulantı sorunu olduğu için kilo kayıpları da görülebilmektedir. Bulantı olduğu dönemde, anne adaylarının kuru ve tuzlu besinler tüketmeleri bulantı açısından olumlu etki göstermektedir. Kuru, tuzlu besinler bulantı üzerinde azaltıcı etkiye sa-hip iken, sulu, yağlı ve şekerli besinler bulantı üzerinde artırıcı etki gösterebilmektedir. Bulantı olduğu dönemde tuzlu kraker, galeta, grisini, peynir, leblebi ekmek ve yağsız makarna gibi besinler, anne adayları tarafından tüketilebilmektedir. Bu dönemde et yemekleri, yağlı pilav, makarna, tatlı gibi besinler bulantının artmasına neden olabilmektedir.
Gebelikte karbonhidrat tüketimi nasıl olmalıdır?
Karbonhidrat içeren besinler hangileridir?
Vücudun enerji ihtiyacını karşılamak için en önemli besin öğelerinden bir tanesi, karbonhidratlardır. Karbonhidrat içeren besinler, ekmek, pilav, makarna, unlu besinler, meyve ve şekerli besinlerdir. Karbonhidratlar aşırı miktarda alındığında ağırlık artışına yol açmaktadır. Yeterli ve dengeli bir şekilde alınan karbonhidratlar, anne adayının gereksinim duyduğu enerjinin karşılanmasına yardımcı olabilecektir. Gebelik süresince karbonhidrat olarak şeker ve şekerli besinler yerine ekmek, pirinç, makarna vb. besinleri daha fazla tercih edilmelidir. Kek, poğaça, börek, çörek gibi çok fazla miktarda enerji içeren besinler tercih edilmemeli. Bu tür besinler, çok sık ve aşırı miktarda olmamak kaydıyla tüketilebilir.
Gebelikte protein tüketimi nasıl olmalıdır? Protein içeren besinler hangileridir?
Proteinler vücudun yapıtaşıdır. Bebeğin büyüme ve gelişmesi için gereklidir. Yeterli ve dengeli beslenmede günlük protein ihtiyacı karşılanmalıdır. Anne adaylarının gebelik süresince et, tavuk, balık, süt, yoğurt, peynir, yumurta ve kuru baklagiller gibi protein içeriği yüksek olan besinleri mutlaka tüketmeleri gerekmektedir. Her gün mutlaka et, tavuk veya balıktan birisini, süt ve ürünlerim tüketmeleri protein ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olacaktır. Tavuk etine göre kırmızı etin biraz daha sık tüketilmesi kansızlık oluşumunu önlemeye yardımcı olacaktır. Sağlıklı bireylere önerilen balık, gebelikte de önerilmektedir. Balığın içindeki yağ, bebeğin sinir sisteminin gelişimi için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle anne adayları hafta da 2-3 kere balık tüketmelidirler. Haftada en az 3-4 kere yumurta tüketimine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Gebelikte kansızlık sık olarak görülmektedir. Kansızlığı önlemek için ne gibi tedbirler alınmalıdır? Gebelikte demir yetersizliğine bağlı kansızlık çok sık görülen ve çok ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilen bir problemdir. Bu nedenle an-ne adaylarının kansızlık yönünden kontrol altında bulundurulması gerekmektedir. Günlük beslenmede, demir yönünden zengin olan besinlerin tüketilmesine dikkat edilmelidir.
Demir yönünden zengin olan besinler hangileridir?
Demir yönünden zengin olan besinler: kırmızı et, koyu yeşil yapraklı besinler, yumurta sarısı, kuru baklagiller, pekmez ve kuru üzüm gibi besinlerdir. Tüketilmesi kansızlığın Önlenebilmesine yardımcı olabilmektedir.
Gebelikte kepekli besinlerin yeri nedir?
Kepekli besinlerin tüketilmesi kansızlığa neden olabileceği için anne adaylanna önerilmemektedir.
Gebelikte kalsiyumun önemi nedir?
Kemik gelişimi için kalsiyum gerekmektedir. Gebelik süresince bebeğin ihtiyaç duyduğu kalsiyum, anneden karşılanmaktadır. Bebeğin kemiklerine kalsiyum birikiminin %70′i son 3 ayda gerçekleşmektedir. Anne adayı yeterince kalsiyum alıyorsa bu gereksinim karşılanabilmektedir. Ancak yeterince kalsiyum almıyorsa, bebeğin kemikleri için gerekli olan kalsiyum annenin kalsiyum depolanndan karşılanmaktadır. Sonuçta kemiklerde zayıflama, dişlerde zayıflama ve çürüme gibi problemlerle karşı karşıya kalmabilmektedir.
Gebelerin kalsiyum ihtiyacını karşılayabilmeleri için ne yemeleri gerekir?
Anne adaylarının günlük üç su bardağı dolusu süt veya yoğurt ve iki kibrit kutusu büyüklüğünde peynir tüketmesi kalsiyum gereksinimini karşılayabilecektir.

Gebelikte ortaya çıkabilecek tansiyon yükselmeleri nasıl önlenir?
Gebelik süresince tansiyon yüksekliği ortaya çıkabilmektedir. Tansiyonu düşürebilmek için yapılabilecek ilk işlem tüketilen tuz miktarını azaltmaktır. Yemeklere az miktarda tuz konulması ve tuzsuz ekmek tüketilmesi, tansiyonun normal seviyeye gelmesine yardımcı olmaktadır. Tuzun fazla miktarda tüketilmesi ödeme de yol açabilmektedir. Diğer insanlarda olduğu gibi gebelikte de iyotlu tuz kullanımına özen gösterilmesi gerekmektedir.
Annedeki iyot yetersizliği bebekte ne gibi sorunlara yol açabilir?
İyot yetersizliği; düşük, sağırlık, cücelik, gelişme geriliği ve zekâ geriliği gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Gebelikte sık görülen kabızlığı önlemek için ne gibi beslenme kuralları uygulanmalıdır?
Kabızlık, gebelik sırasında sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Günlük olarak 1,5-2 litre kadar sıvı alınması, kuru baklagiller, sebze ve meyve tüketiminin artırılması kabızlığın önlenmesini sağlamaktadır. Özellikle kuru kayısı, erik, incir, kayısı kompostosu tüketilmesi önerilmektedir. Alman sıvı miktarının artırılması kabızlığın önlenmesinin yanında vücuttaki suyun atılmasına da yardımcı olmaktadır.
Gebelikte kafein tüketimi nasıl olmalıdır? Hangi içeceklerde kafein vardır? Bebeğe zararı nedir?
Gebelikte kafein tüketimi önem taşımaktadır. Kahve, çay, kolalı içeklerde kafein bulunmaktadır. Kafein içeren besinlerin yüksek miktarda tüketilmesi, erken doğum, bebeğin kemiklerinde zayıflık ve ane¬mi gibi durumların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Kahve ve kolalı içecekler tüketilmemelidir. Çay açık veya limonlu olarak Öğün aralarında tüketilmelidir.



saglikcini.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popüler Yayınlar

Etiketler

Adet Döneminde Hamile Kalmak Mümkünmü (1) Ağrısız ve Sağlıklı Bir Doğum İçin Yöntemler (1) Akne ve Sivilce İçin Doğal Çözümler Bitkisel Tedaviler (1) Anne Adaylarının Hamilelik Döneminde Yaptırması Gereken Testler (1) Anne ve Hamilelik Kategorisi (1) Ayva Reçeli Nasıl Yapılır Oktay Usta Tarifi Malzemeleri (1) Ben ve Lekeleri Nasıl Yok Edilir - Tedavisi (1) Böğürtlen Reçeli Nasıl Yapılır Oktay Usta Tarifi Malzemeleri (1) Cilt Bakımı Kategorisi (1) Cilt Beyazlatma Yöntemleri Bitki Kürleri Tedavileri (1) Cilt Lekelerine Bitkilerle Çözüm Tedavi (1) CymPlus ile Kısırlık Tedavisi (1) Çilek Reçeli Nasıl Yapılır Oktay Usta Tarifi Malzemeleri (1) Hakkımızda (1) Hamile (Gebe) Kalmayı Kolaylaştıran Yöntemler Bilgiler (1) Hamilelikte Beslenme (1) İdrarla Gebelik Hamilelik Testleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1) İkiz Bebek Büyütürken Dikkat Edilmesi Gerekenler (1) İletişim (1) İncir Reçeli Nasıl Yapılır Oktay Usta Tarifi Malzemeleri (1) Kadın Cinsel Hastalıkları - Vajinismus Tedavi Teknikleri (1) Kadın Hastalıkları Kategorisi (1) Kadınlarda Adet ve Adet Dönemi (1) Kakao Yağı Neye İyi Gelir (1) Kendi Kendine Kanser Taraması Kanserin Belirtileri (1) Lazer ile Cilt Tedavisi Nasıl Yapılır ve Çeşitleri (1) Pempe Maske Nedir Nasıl Yapılır (1) Portakal Reçeli Nasıl Yapılır Oktay Usta Tarifi Malzemeleri (1) Reçel Tarifleri Kategorisi (1) Reklam Ver (1) Soru Cevap Hattı - Siz Sorun Biz Cevaplayalım Yayınlayalım (1) Suda Doğum Nasıl Yapılır Avantajları - Video izle (1) Tıbbi Sorumluluk (1) Topuk Dikeni Hastalığı ve Tedavisi (1) Vajina Kanseri Nedenleri ve Tedavisi (1) Vajinal Kaşıntı ve Vajinal Akıntı Tedavisi (1) Vişne Reçeli Nasıl Yapılır Oktay Usta Tarifi Malzemeleri (1)

Bu Blogda Ara